Met een groene website bedoelen we in dit geval niet de kleur van de huisstijl, maar of een website wel duurzaam is. Hoe schoon is deze website eigenlijk? Hoe bereken je dat en hoe compenseer je jouw dataverkeer?
Al heb je zorgvuldig een hostingpartij uitgezocht die groene stroom gebruikt om hun servers te laten draaien, dat betekent nog altijd niet dat jouw website ook echt duurzaam kunt noemen. Misschien wel belangrijker dan het soort stroom dat gebruikt wordt, is de hoeveelheid energie die nodig is om de site te kunnen tonen. Dit leerden wij van de Footprinters. Wij hielpen hen met advies over hun naam en identiteit, en een makkelijk zelf te implementeren huisstijl.
The Footprinters bestaat uit Merel en Jasper, twee geweldig slimme duurzaamheidsadviseurs uit Schiedam. Zij kunnen precies de impact berekenen van een product, een proces of een innovatie. Met hun levenscyclusanalyses kijken zij niet alleen naar de CO2-uitstoot die vrijkomt bij een productieproces; zij onderzoeken ook bijvoorbeeld de impact van het vervoer en uiteindelijk de afvoer van het product. Ze kijken vanaf het eerste zaadje van een rode ui tot het laatste draadje van het netje in jouw afvalcontainer. Ook nemen ze innovaties onder de loep om te zien of sommige oplossingen die bedacht worden daadwerkelijk duurzamer zijn, en zij helpen bedrijven met hun missie om klimaatneutraal te werken.
Nieuwsgierig geworden of jouw site groen is? Voer de URL in en je weet het meteen.
Nog voordat er ook maar sprake van een website was voor the Footprinters, lieten zij weten dat zij het belangrijk vonden ook met hun eigen producten en diensten een lage milieu-impact te maken. Natuurlijk hadden zij hier ook een handige tool voor. Via websitecarbon.com kun je zien welke carbon rating een website heeft.
De site controleert of er groene stroom wordt gebruikt voor de opslag, maar schat daarnaast ook de CO2-uitstoot voor het dataverkeer in. Het inladen van de site bij een bezoeker kost ook energie. Het aantal bezoekers en de hoeveelheid data die moet worden overgebracht speelt hierbij dus een rol. Nieuwsgierig of jouw site groen is? Voer het webadres in via deze tool en pas het aantal bezoekers per maand aan.
Te grote plaatjes, ongebruikte plugins of andere onnodige ballast leiden tot onnodige server requests, en verhogen daarmee de impact. Een site die technisch goed in elkaar zit, met geoptimaliseerde content die goed is bijgehouden, is een stuk duurzamer. Daarbij is jouw website niet alleen duurzamer als je bijvoorbeeld de afbeeldingen van het juiste formaat maakt – de site wordt ook nog eens sneller.
In het geval van de Kabelfabriek kregen wij een groot A+ label op het scherm. We doen het beter dan 95% van alle websites. Om een idee te krijgen van de uitstoot staat eronder het advies. Om de uitstoot te compenseren kunnen wij ook elk jaar 1500 keer minder vaak onze telefoon opladen, 115 kilometer minder rijden of een boom planten. Sinds wij dit weten, planten wij jaarlijks een boom, zodat jij duurzaam deze site bekijken kunt.