BuytenHoutTafel

BuytenHoutTafel is een initiatief dat vooruitloopt op de nieuwe omgevingswet. Belanghebbenden en belangstellenden denken mee over de ontwikkeling van een gebied: Buytenhout-West. Dit is het groengebied aan de oostkant van Delft. Met kennis van en liefde voor het gebied zetten ondernemers, bewoners en verenigingen zich samen in voor dit landschap voor de toekomst.

Meer dan 100 doelgroepen

Het gebied telt, zo heeft de werkgroep BuytenHoutTafel uitgezocht, ruim 100 verschillende gebruikersgroepen: van de vogelopvang tot een surfclub, een boer en stadsboerderij, wandelaars, de scouting en een camping. Op de avonden die BuytenHoutTafel organiseert is een groot deel vertegenwoordigt om mee te denken.

Met veel mensen komen veel meningen. De initiatiefnemers formuleerden samen een bijzondere opdracht. BuytenHoutTafel moest herkenbaar zijn, maar er mocht geen logo komen. Het moest een beeldtaal worden waar geen beeld bovenuit mocht steken. Een huisstijl in ontwikkeling, net als het gebied, waar BuytenHoutTafel zelf mee aan de slag kan.

BuytenHoutTafel - De Kabelfabriek
De huisstijlkleuren komen gedeeltelijk letterlijk van de BuytenHoutTafel: het tafelblad waar alle plannen samenkomen met tekeningen van kunstenaar Tijn Noordenbos.

Kleurplaten

We maakten talloze illustraties in het gebied. Allerlei aspecten zijn getekend in een zwart/witte-kleurplaatstijl: een roeiboot op de plas, een koe in de wei, maar ook een huizenreeks aangrenzend aan het groen. Er zijn telkens maar gedeeltes ingekleurd. De lijnen van de kleurplaten lopen over in het papier (of de website). Dat versterkt het idee dat vorm en inhoud in elkaar overlopen. Dat je niet aan de zijlijn staat bij BuytenHoutTafel, maar dat je mee kunt kleuren, mee kunt denken en mee kunt doen.

BuytenHoutTafel - De Kabelfabriek

De kleuren uit het pallet komen voor een deel letterlijk van de BuytenHoutTafel. Dit is de fysieke tafel waar kunstenaar Tijn Noordenbos alle elementen op heeft getekend van het gebied. De tafel wordt als mascotte meegenomen van bijeenkomst naar bijeenkomst. Al gaat het om een groen gebied, er is meer te beleven in Buytenhout-West. De accentkleuren komen niet uit de groene, ovale tafel. Ze zorgen ervoor dat de kleurplaten van het gebied ook op een andere manier kunnen worden ingekleurd.

BuytenHoutTafel - De Kabelfabriek
De stijl moest herkenbaar zijn, maar in de huisstijl mocht niet één bepaald plaatje als beeldmerk naar voren komen. Er is gewerkt met de verschillende kernwaarden van het gebied.

Toepassing

Bij het ontwikkelen is gekeken naar de media die al in gebruik waren. Met het ontwerp is er ook rekening mee gehouden dat er geen bijkomende kosten zouden zijn. Denk aan een font-licentie, maar ook aan de mogelijkheden van zwart/wit-gebruik van sommige elementen.

De headings zijn op een eenvoudige manier zelf te maken, zolang hetzelfde pallet en hetzelfde lettertype maar worden gebruikt. De richtlijnen hiervoor zijn verzameld in een huisstijlhandboek. Met een stijl zoals deze, die niet gedragen wordt door een logo, is het belangrijk om herkenbaar en consistent te blijven op een andere manier.

BuytenHoutTafel - De Kabelfabriek
Herkenbaarheid hangt voor een groot deel samen met consistentie. Het telkens toepassen van de stijl op dezelfde manier. Hoe dat moet staat tot in detail beschreven in een huisstijlhandboek. Zo kan iedereen met de huisstijl aan de slag.
BuytenHoutTafel - De Kabelfabriek
Er is geen nieuwe website ontworpen. De bestaande website is aangepast met het nieuwe design.

Design for Groups

Ook al werden de eisen goed gestructureerd aangeleverd. Het was lastig te ontdekken welke wens van wie kwam en waarom. Het ontwerpproces verliep hierdoor, voor ons, anders dan gebruikelijk. Evengoed zijn we ontzettend tevreden over het resultaat, maar na onze ervaring met BuytenHoutTafel hebben we een nieuwe methode ontwikkeld: Design for Groups.

Het ontwerpproces dat je volgt met een “normale” onderneming of zelfstandige is rechtlijnig en voor ons voorspelbaar. Met een commissie, een vereniging of een groep waarbij veel verschillende meningen even zwaar wegen voldoet dit proces minder. Als de mening van de groep telt, moet de groep ook gehoord kunnen worden. Eigenlijk vergelijkbaar met hoe BuytenHoutTafel zelf te werk gaat met hun informatieavonden en sessies.

Design for groups volgt een proces dat langer duurt, maar het zorgt er wel voor dat de ideeën van het hele team worden meegenomen. Hoewel het langer duurt, kan het alsnog kostenbesparend zijn, omdat je zeker weet dat iedereen tevreden is en er geen werk opnieuw hoeft te worden gedaan. Als de stappen worden afgestemd met iedereen is er daarbij draagvlag voor het resultaat.