Leer thuis brainstormen in drie eenvoudige stappen

Brainstormen in je eentje

Thuiswerken. We zitten de hele dag in ons eentje op zolder of samen met onze partner aan de keukentafel. Vergaderingen zijn vervangen door zoom-calls en brainstorms worden opgeschoven naar een later moment. Maar brainstormen kan ook thuis. In je eentje.

Brainstormen is geen overlegmodel of beslismoment. Het is een methode om ideeën te ontwikkelen als je iets nieuws wilt verzinnen, een oplossing zoekt voor een probleem of een concept moet bedenken. Wil je het zelf thuis eens proberen? Doe mee. Pak grote vellen papier erbij, laat de geest waaien en verras jezelf.

Brainstormproces in 3 stappen

Leg drie grote vellen papier voor je neer of hang ze op. Eén voor elke stap: de vraag, de ideeën (divergentiefase), en de selectie (convergentiefase).

Stap 1. Een goede brainstormvraag

Een goede vraag is kort en is actief geformuleerd. Stel een hoe-vraag of een bedenk-vraag. De vraag vat de kern van het probleem samen én geeft zin de vraag te bestormen. Schrijf de vraag op het eerste grote vel en hang hem op.

Stap 2. Heel veel ideeën

Bij de tweede stap ga je opzoek naar heel veel ideeën. Bekritiseer jezelf niet en ga voor kwantiteit en variatie. Deze fase kent geen vast verloop of stappenplan. Er bestaan hiervoor veel denktechnieken en methodes. Wij noemen er alvast drie zodat meteen aan de slag kunt.

 1. Braindump. Gooi in de eerste 5 minuten de ideeën die nu al in je hoofd opkomen eruit. Doe je dat niet dan blijven ze je afleiden. Noteer alles wat in je opkomt. Misschien heb je nu een paar extra velletjes papier nodig 😉
 2. Persona’s. Fantaseer vijf verschillende mensen bij je aan tafel. Bijvoorbeeld jouw grappigste collega, de baas, de secretaresse, Willie wortel en oma zitten ook aan tafel. Kruip in hun huid en bekijk de vraag. Met welke oplossingen zouden zij komen? Bedenk ten minste 5 ideeën per tafelgenoot en je bent 25 ideeën rijker.
 3. Dierenmanieren. Som 10 dieren op. Associeer je een beer, of een olifant. Kies er een die in zijn eentje leeft (dat schept een band) en benoem 15 eigenschappen van dat dier. Gebruik die eigenschappen als inspiratie voor nieuwe ideeën.
Willie Wortel op 5 geeltjes. Aan de brainstormtafel helpt hij je met zijn grootse ideeën.
Willie Wortel helpt je met zijn grootse ideeën

Stap 3. Selecteren, evalueren en concretiseren

Nu is het tijd om de parel(s) uit de zee van ideeën te vissen. Selecteer de beste ideeën. Je mag weer oordelen (YES) en je gaat in deze stap juist op zoek naar kwaliteit.

 • Combineer ideeën of maak clusters: plaats ideeën die bij elkaar kunnen horen onder een gezamenlijke paraplu. Zo kom je uit tussen de 1 á 10 ideeën.
 • Concretiseer je ideeën. Maak visualisaties, schetsen of schrijf de voor en nadelen van het idee op. Hoe verder je het uitwerkt hoe meer de waarde van het idee duidelijk wordt.
 • Evalueer je ideeën: toets ze aan jouw eigen criteria.


Oh en toen waren we bijna de belangrijkste stap vergeten…

Stap 4. Tijd voor Actie

Voor je het werk opruimt en het gezin weer aan tafel schuift voor het avondeten maak je foto’s van de post-it vellen of een wrap-up in illustratievorm. Laat de resultaten geen weken liggen. Bedenk welke stappen nodig zijn en stel een actieplan op. Plan een afspraak terwijl je nog geïnspireerd bent, vraag een offerte aan of klim in de telefoon.

Brainstormen in je eentje - De Kabelfabriek
De brainstormkaders voor groepen moeten een klein beetje aangepast als je in je eentje bent.

Do’s en Dont’s

Do’s

 • Stel quota: bedenk 100 ideeën, 4 concepten of 7 oplossingen.
 • Hou het tempo tijdens stap 2 hoog en tijdens stap 3 laag.
 • Geef jezelf incubatietijd: ga een wandeling maken en keer met een frisse blik weer terug naar je vraagstelling.

Dont’s

 • Ga niet brainstormen om tot een beslissing te komen. Analyseer in dit geval je opties en neem een beslissing.
 • Oordelen. Probeer open te staan voor wat er komt.
 • Verwacht geen baan doorbrekend concept. Daar zijn vaak meerdere sessies voor nodig verspreid over enkele weken of zelfs maanden.


Toch liever samen?

Net zoals brainstormen in je eentje voordelen heeft, zo heeft samen brainstormen dat natuurlijk ook. Heb je behoefte aan een creatieve geest en een ander perspectief? Laat de ontwerpers van de Kabelfabriek je helpen. Via een online sessie of aan onze brainstormtafels brainen we met je mee. Samen komen we tot antwoorden op jouw brainstormvraag.