Meer lezen na de webinar?

Heb je deelgenomen aan de webinar “Alleen creatief”? Hier vind je meer lees- en luistermateriaal. We hebben het gehad over de voordelen van thuis alleen werken voor de creativiteit, maar ook hoe je sommige technieken en stappen liever zet samen met anderen.

Bij de Kabelfabriek hebben we volop ervaring met brainstormen en creatieve sessies in kleine en grote groepen. De achtergronden over creatieve processen en hoe het brein hiermee omgaat hebben we niet zelf verzonnen. De volgende boeken zijn in de presentatie aangehaald:

Welke creatieve stappen zet je liever alleen?

In een creatief proces kun je verschillende fases herkennen. Sommige stappen gaan sneller als je die neemt met meer mensen om je heen, omdat je gebruik maakt van elkaars ervaringen en associaties. Het broeden is een stap die overal kan plaatsvinden. Dit hoeft niet in gezelschap. Zelfs in de slaap kan er worden doorgebroed en een oplossing kan letterlijk gedroomd worden.

Meer lezen na de webinar? - De Kabelfabriek
Het broeden (incubation) is de fase van het creatieve proces die kan plaatsvinden onder de douche, op de wc of zelfs in de slaap.

Het is niet verbazend dat je onder de douche of op de WC soms tot de mooiste inzichten komt. Die situatie voldoet aan allerlei kenmerken waarbinnen creativiteit kan opbloeien. Het is een veilige omgeving. Je wordt niet afgeleid en kunt gedachten de vrije loop laten.

De meeste brainstormtechnieken kun je ook alleen uitvoeren. Het is soms wel lastig je hiertoe te zetten en te zorgen dat je de focus hiervoor opbrengt. Het helpt om de omgeving vrij te hebben en het hoofd leeg te maken. Wil niets meer lukken? Dan kun je altijd nog een wandeling maken, al dan niet met een van deze podcasts in het oor.

Meer luisteren?

Nog geen genoeg van creativiteit, brainstormen en psychologische veiligheid? Hier vind je een aantal interessante podcasts:

Marily Oppezzo legt uit dat voor het aanspreken van creatieve gedachtes een wandelingetje in het park beter werkt dan welke brainstormtechniek ook. (How Can Taking A Walk Spark Creative Ideas?)

De aflevering van de Podcast Psycholoog sluit naadloos aan bij het onderwerp “Creatief alleen”. Organisatiepsychologie Carsten de Dreu legt uit dat je door hard en systematisch werken achter je laptop soms juist creatiever wordt dan van een wandeling in het bos of een brainstormsessie met collega’s. (Creativiteit, aflevering 22)

In Kritisch Denken leren we dat de hersenen waarschijnlijk helemaal niet in een creatieve en een rationele helft zijn verdeeld. (Creativiteit zit in je hersenen!).

Adam Grant kreeg een kijkje achter de schermen bij het schrijversteam van Trevor Noah. Spanning en tijdsdruk zijn geen goede ingrediënten voor het creatieve proces. Dit team bewijst hoe je hier toch mee om kunt gaan. (The Daily Show’s secret to creativity). Hoe groot de rol van psychologische veiligheid kan zijn licht ten slotte Amy Edmonson zelf toe aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk van Boeing. (Is it safe to speak up at work.)