AI-week bij de Kabelfabriek

Zijn er binnenkort geen ontwerpers meer nodig en neemt Al ons werk over? En is dat eigenlijk een probleem? Wij hebben het geprobeerd. Deze zomer zijn we de uitdaging aangegaan en lieten we een week lang AI zoveel mogelijk van ons werk doen. Van het opstellen van een mail, het schrijven van code, het maken van een boodschappenlijstje tot het samenstellen van een kleurenpalet. Iedereen deed mee en deelde de resultaten aan het einde van de AI-week.

Verschillende tools en prompts

Als allround ontwerpbureau hebben we divers werk en werd er dus gebruik gemaakt van verschillende AI-tools: gereedschappen voor illustraties, teksten en voor coderen. De input bestaat uit prompts, een omschrijving in tekst wat we van de tool verwachten.

AI-week bij de Kabelfabriek - De Kabelfabriek
Het ‘kabelmannetje met cocktail’ gemaakt met AI kwam niet helemaal overeen met wat we in gedachten hadden.

Soms kostte het heel wat tijd en herformulering. Bij het samenstellen van een kleurenpalet volgde een eindeloze reeks vragen of het ‘iets lichter’ of ‘iets vrolijker’ kon. Ook het inzetten van AI voor coderen vergde veel bijsturing, maar leverde uiteindelijk wel werkende code op. Het enige wat wij volgens de bot nog moesten doen was ‘even de auteur veranderen naar onze eigen naam’.

Goed opgevoed 

AI blijkt heel netjes opgevoed. De app geeft de “klant” altijd gelijk. “Nee” staat niet in haar woordenboek en de output is vaak zeer formeel. Zo had een van ons ChatGPT gevraagd om een professionele mail op te stellen, maar wel naar iemand die we al kenden. De mail begon met ‘geachte’ en eindigde met ‘ik ben zeer verheugd om je werk met anderen te delen en je verdiensten te erkennen’.

De overdreven beleefdheid zat soms zelfs een oplossing in de weg. ChatGPT geeft liever een reeks aan sociaal wenselijke, maar nutteloze antwoorden, dan toe te geven dat het niet weet waar de foutmelding in een mail vandaan komt. Zo heeft de bot toch wel wát menselijke trekjes. 

AI-week bij de Kabelfabriek - De Kabelfabriek
Het boodschappenlijstje voor de borrel werd natuurlijk ook door AI samengesteld en is 1 op 1 overgenomen, inclusief een schaal crudités met een dipje en mousserende wijn voor “een feestelijk tintje”.

Saaie klusjes

We hoopten dat AI ons ook kon helpen bij het opstellen van contracten, boodschappenlijstjes, het maken van een Risico-inventarisatie en -eveluatie, of bij administratieve werkzaamheden. Het minder creatieve werk dat nu eenmaal ook gebeuren moet. Bij het opstellen van een contract lukt het nog niet de specifieke informatie te verwerken. Hiervoor moest nog altijd een jurist aan te pas komen. AI geeft wel alle onderdelen aan die er in horen te staan en over dit onderwerp aan het einde telkens een flinke disclaimer. Bij de RI&E had AI meer hulp nodig en liet een flinke steek vallen door het hele hoofdstuk “brand” te vergeten.

Vanuit de financiële administratie werd er ook meegedaan met het experiment, maar hier werd geen rol voor AI gevonden. “We kwamen er op uit dat er al veel geautomatiseerd is op dat gebied. Daar waar dat niet zo is, is er juist behoefte aan persoonlijke invulling.”

Elke dag cocktails?

Na de vakantie vind je ons gewoon weer aan het werk achter onze bureau’s, want op dit moment kan AI ons werk nog niet overnemen. Het kan een enorme hulp zijn voor inventarisatie of bij de start van een project, om ideeën op te doen of om onbekend terrein te onderzoeken. Als een geniale zoekmachine die aan een half woord genoeg heeft en je hierdoor in een mum van tijd op weg helpt aan oplossingsrichtingen of nieuwe bronnen. Dat laatst is wel iets om te controleren trouwens, want soms voorspelt AI bronnen die niet bestaan, maar wel echt klinken.

Als het werk persoonlijk wordt of als je precies weet wat er nodig is, dan voelt AI nu nog als een omweg om met gekunstelde tekstboodschappen naar dit doel te komen. Zeker als het gaat om een eindbestemming die we op dit moment in minder tijd met Word, papier of Illustrator kunnen bereiken.