Kleur van het jaar 2023

De kleur van het jaar is

...

Space blue!

De RGB-kleur van het jaar 2023

Dit jaar hebben we hulp ingeschakeld voor het kiezen van een kleur. We hebben niet zomaar “iemand” met ons mee laten denken. We hebben gebruik gemaakt van AI. Via een aantal open AI-systemen hebben we de kleur laten bepalen. Het antwoord? Space blue! Voor ons dus ook een verrassing.

Space blue is een frisse blauw-paarse kleur die te vinden is in het palet van het heelal. Space blue staat voor de kennis en innovatie die deze tijd met zich meebrengt. Niet voor niets is de RGB-kleur van het jaar voorspeld door de hedendaagse technologie AI.

Benieuwd hoe we AI hebben ingezet om de kleur van het jaar te kiezen? Lees het hier.

Waarom de kleur van het jaar voor je scherm?

Pantone maakt al ruim 20 jaar de kleur van het jaar bekend en sinds 2017 doen verfmerken dit ook. Deze kleuren komen bijna nooit met elkaar overeen. Het is niet vreemd dat er meerdere kleuren van het jaar zijn, want de kleursystemen voor papier, verf, textiel en voor schermgebruik hebben hun eigen mogelijkheden.

Een beeldscherm geeft licht en met het RGB-spectrum kunnen er miljoenen kleuren licht worden gevormd, allemaal opgebouwd uit de primaire kleuren rood, blauw en groen. De Kabelfabriek bepaalt jaarlijks de RGB-kleur van het jaar.