Kleur van het jaar 2022

De kleur van het jaar is

...

Lauriergrijs!

De RGB-kleur van het jaar 2022

De RGB-kleur van het jaar 2022 is bijzonder. Het is namelijk niet één kleur, maar een gradiënt. Lauriergrijs is een kleurverloop van groen naar grijs. Een laurierblad heeft een mooie groene kleur wanneer het nog aan een boom hangt, maar zodra je dit kruid in de soep gooit vervaagt de groene kleur al snel in een grijze tint.

Wanneer kleuren alleen op een scherm worden bekeken, kan een gradiënt een erg mooi effect geven. Een kleurverloop printen op papier is meestal niet zo mooi als op het scherm. Daarom is een gradiënt perfect als RGB-kleur van het jaar.

Waarom de kleur van het jaar voor je scherm?

Pantone maakt al ruim 20 jaar de kleur van het jaar bekend en sinds 2017 doen verfmerken dit ook. Deze kleuren komen bijna nooit met elkaar overeen. Het is niet vreemd dat er meerdere kleuren van het jaar zijn, want de kleursystemen voor papier, verf, textiel en voor schermgebruik hebben hun eigen mogelijkheden.

Een beeldscherm geeft licht en met het RGB-spectrum kunnen er miljoenen kleuren licht worden gevormd, allemaal opgebouwd uit de primaire kleuren rood, blauw en groen. De Kabelfabriek bepaalt jaarlijks de RGB-kleur van het jaar.