Kleur van het jaar 2020

De kleur van het jaar is

...

Purper!

De RGB-kleur van het jaar: purper

Een prachtige diep, paars, bruine tint. De donkere tint neigt op oude schermen misschien naar zwart. Nieuwe, fellere schermen maken het dat donkere tinten bruikbaar zijn geworden. Deze diepe kleuren worden niet alleen als footer gebruikt, maar krijgen een prominente plek. Dark mode is bekender. Het beeld van lichte teksten op een donker vlak is gewoner geworden en vind je nu ook meer in “light mode” terug.

De Kabelfabriek bepaalt jaarlijks de RGB-kleur van het jaar. Met een RGB-kleur van het jaar verkopen we niet meer potjes verf of monsterboeken, maar het is wel leuk.

Waarom nóg een kleur van het jaar?

Pantone begon met het uitroepen van de kleur van het jaar in 2000. Zij richtten zich met deze kleur vooral op fashion en interieur. De kleur wordt geconverteerd naar andere systemen, maar is gebaseerd op het kleuren van textiel. In 2017 volgden de verffabrikanten met het uitroepen van hun kleur van het jaar. De verfindustrie heeft een eigen kleursysteem dat weer anders is dan de mening van inkten en heel anders is dan de mening van licht.

Het is niet vreemd dat er verschillende kleuren van het jaar zijn. De kleursystemen voor papier, verf, textiel en voor het scherm komen met hun eigen mogelijkheden. Bij verf kun je bijvoorbeeld kiezen voor mat of hoogglans. Op papier zijn fluor-kleuren of metallic inkten mogelijk. Een beeldscherm geeft licht en kent een spectrum dat niet bestaat als verf of inkt.