Iconen

Je hebt een icoon snel gezien en als het goed is snel begrepen. Om met een klein beeld veel te kunnen zeggen heb je kennis nodig van het onderwerp. Het belangrijkste kenmerk moet worden uitgelicht, met weinig ruimte voor details. Het mag geen rebus worden.

Iconen - De Kabelfabriek
Iconenset voor de website Keuzethema’s.nl

Wij maakten een aantal jaar terug voor KiWa een iconset over alle mogelijke objecten of plekken waar asbest gevonden zou kunnen worden. Dit uitgebreide set iconen ontwerpen bleek een grote uitdaging voor de ontwerper die hiermee bezig was. Het ging voor haar vaak om onbekende termen zoals een vonkdover, HAS-kast of om een meszekering. Daarbij kreeg zij te maken met veel termen die dichtbij elkaar lagen zoals brandwerende beplating, een plaat en een tegel. Hoe maak je hier onderscheidende iconen van? Een groot deel van haar tijd zat daarom niet in het tekenen, maar in het verdiepen in de kleine verschillen tussen de termen.

Iconen - De Kabelfabriek
Iconenset voor KiWa

Om iets kort uit te kunnen leggen, heb je veel kennis van het onderwerp nodig. Dat geldt voor iconen en ook voor onderwijs. Kort geleden vielen de onderwerpen samen. Wij maakten een iconset voor een samenwerking van SLO en IenI in een website met lesmateriaal voor het vak informatica. In dit geval hadden we een streepje voor met in ons ontwerpteam een webdeveloper en een oud-informatica-docent. De focus kon meteen uitgaan naar de vormgeving.

Iconen - De Kabelfabriek
Iconen kunnen een belangrijk onderdeel vormen van een huisstijl.
Bijvoorbeeld deze iconenset die we maakten voor Digileerkracht.