HET ONTSTAAN VAN DE KABELFABRIEK

De Kabelfabriek huist in de hallen van de voormalige Nederlandsche Kabel Fabriek (NKF). Honderd jaar geleden werd deze fabriek opgericht en mede dankzij de Eerste Wereldoorlog en het staken van de Duitse kabelproductie, werd de Delftse kabelfabriek al snel toonaangevender dan enig andere kabelfabriek in Nederland en ver daarbuiten.

Het lijkt al weer lang geleden toen er grootse plannen waren met de oude hallen van de NKF aan de oevers van de Schie. Hier zou een nieuw Delft verrijzen, waar jonge gezinnen zich zouden ontpoppen tot de spil van een kleine lokale economie en waar scholen en winkelcentra schouder aan schouder de Schie en het spoor zouden trotseren.

Om de plannen cachet te geven werd een ontwerpbureau in de arm genomen, dat toevalligerwijs al neergestreken was in het hart van de oude fabriekshallen. Al snel kreeg de oude aftandse fabriek een smoel. Het typerende Kabelmannetje werd ontworpen als mascotte, een magazine werd gelanceerd en de Kabelfabriek stond op de kaart. Via de website kon de hele wereld enige tijd meegenieten van het wel en wee aan de westelijke oevers van de Schie. Vlaggen werden gehesen en gestreken dat het een lieve lust was en de drank vloeide rijkelijk op de vele borrels en partijen.
Tot er op een gegeven moment, eerst nog nauwelijks zichtbaar, scheurtjes ontstonden in de samenwerking onderling en de Kabelfabriek niets meer dan een leeg omhulsel leek, want het geld was op en de lust plotsklaps verdwenen.

Exact honderd jaar na de oprichting van de Nederlandsche Kabel Fabriek, in de met Oostenrijkse Alpen versierde vergaderruimte van het ontwerpbureau in het hart van de NKF-hallen, viel het besluit. De Kabelfabriek moest blijven. De handen werden ouderwets uit de mouwen gestoken, de specie werd aangemaakt, scheuren werden gedicht, deuren in het lood gezet en de werkplaatsen gebezemd. Want hoewel we ondertussen een eeuw verder zijn, en de draadloze communicatie een enorme vlucht genomen heeft, is de Kabelfabriek springlevend!

Technische en creatieve pioniers smeden hier grootse plannen, denken slinkse ontwerpstrategie├źn uit en lossen zonder zichtbare moeite probleem na probleem op. Met een multidisciplinair team wordt de ene na de andere klus geklaard.

Naast de Kabelfabriek, herbergen de oude fabriekshallen van de NKF bovendien tal van creatieve en ambachtelijke bedrijfjes. Je vindt er onder andere een houtwerkplaats, een oldtimergarage, een boulderhal, een beeldhouwer met een voorliefde voor marmer en een kunstenaar die in zijn leven al meerdere malen op de maan geweest is. Het is er kortom een broeinest van creativiteit daar aan de oevers van de Schie. En ik zou er als ik jou was zeker een keer gaan kijken.