Gebied

Het kabeldistrict: een wijk met verleden

Kruithuis

 

In de tweede helft van de 17e eeuw lag de stad Delft nog ver verwijderd van het gebied dat nu bekend staat als de SchieOevers. Het Kruithuis dat hier nu nog staat, het Generaliteits Kruitmagazijn van de Staten van Holland, stamt uit 1654. In dat jaar vond een enorme ramp plaats in de binnenstad waarbij de ontploffing van het toenmalige kruithuis een groot deel van de stad verwoestte.

Het nieuwe Kruithuis moest dan ook ver buiten de stadsmuren van Delft worden herbouwd.
Inmiddels zijn de grenzen van de stad Delft opgerekt en ligt het Kruithuis opnieuw in bebouwd gebied. En zoals het er naar uit ziet, in de nabije toekomst ook in een gebied waar gewoond en gewerkt gaat worden. Gelukkig worden er nu geen explosieven meer bewaard.

 

KABELFABRIEK

Niet alleen het Kruithuis, ook de industriële panden er omheen hebben een roemrijk verleden. Al sinds het begin van de twintigste eeuw strekken de hallen van de Nederlandse Kabelfabriek (de NKF) zich uit over de SchieOevers. Deze hallen zijn in meerdere fasen gebouwd van 1914 tot 1962. De NKF was toen al een grote speler op de internationale markt. Rond de jaren 70 behoorde het bedrijf als marktleider zelfs tot de meest toonaangevende kabelfabrieken in de wereld in zowel sterkstroom- en zwakstroomkabels.
In de beginjaren werkte de NKF samen met de baanbrekende ontwerper Piet Zwart. Hij ontwierp het moderne logo van de Kabelfabriek en voorzag de NKF van talloze advertenties en catalogi. Zwart’s ontwerpen hebben een bestaansrecht op zichzelf gekregen. Piet Zwart maakt met onder meer zijn werk voor de NKF deel uit van de vaste collectie van het Museum of Modern Arts in New York. Bekijk hier de collectie. Piet Zwart heeft niet alleen ontworpen, hij fotografeerde ook, waaronder de hoogtijdagen van de NKF. Een deel van deze collectie is te zien op de website van Het Nederlands Fotomuseum Rotterdam.

KABELFABRIEK, plek voor technische en creatieve pioniers

De Kabelfabriek met zijn immens grote bedrijfshal met stalen spanten, daklichten en industriële muren en vloeren, vormt het hart van het inmiddels verouderde bedrijventerrein SchieOevers-Noord. Samen met de gemeente en ondernemers werken de bedrijven TCN, ERA Contour en Woonbron aan de ambitie om het gebied SchieOevers-Noord om te vormen naar een nieuw en uniek woon- werkgebied. Een bruisende stadswijk met als kloppend hart de Kabelfabriek. Een omgeving waar werken, wonen, leren en uitgaan naadloos in elkaar overlopen.
De Kabelfabriek biedt volop ruimte aan technische en creatieve pioniers die hier hun onderneming willen vestigen. De vrijheid op deze plek biedt letterlijk en figuurlijk alle ruimte voor nog meer startende ondernemers, studenten en creatieve geesten met hun ideeën en netwerken. Het zijn deze pioniers die de komende jaren het gebied tot leven brengen.

 

KABELDISTRICT

In de Kabelfabriek gonst het al van de bedrijvigheid. Een nieuwe stadswijk eromheen staat er echter niet van de een op de andere dag. De transformatie van het gebied gebeurt geleidelijk en volgens het principe van ‘organic urbanism’: gefaseerd volgens de tijdgeest en behoeften van dat moment.
De nieuwe stadswijk onderscheidt zich als een plek voor werken en wonen waar het zowel overdag als ‘s-avonds levendig is. De plek is aantrekkelijk voor iedereen die houdt van pionieren, die op zoek is naar een ander leefmilieu, die een band heeft met de TU-wijk en zich aangetrokken voelt door steden als Rotterdam en Amsterdam.