Wat is dat toch met die kleur van het jaar?

Al ruim 20 jaar maakt Pantone in december de kleur van het jaar bekend. De kleur wordt bedacht aan de hand van trends en de actualiteit.

Pantone kijkt naar de catwalk, de kunst en wat er speelt in de wereld. Aan de kleur wordt dan ook vaak een ge├źngageerd verhaal gekoppeld. Soms wordt er samengewerkt met een grote organisatie. Zo kwam de kleur greenery tot stand in 2017 in samenwerking met Airbnb. Ontwerpers en designers kijken uit naar de kleur van het jaar. Het gebruik is dus gedeeltelijk een zichzelf vervullende voorspelling.

Kleursystemen

De kleur van het jaar komt uit de mode-industrie en wordt aangegeven via het kleursysteem voor textielbedrukking. Het systeem met referenties van Pantone is bedoeld als een brug tussen de ontwerper en de fabricage. Voor textiel is dit een ander kleursysteem dan voor drukwerk. Dat kun je meteen zien aan de kleurenwaaiers. Voor textielbedrukking zijn dit enorme boekwerken met uitneembare katoenen staaltjes van 5 x 5 cm. Voor gebruik van de kleur van het jaar in geprinte media of beeldschermgebruik is dus een vertaalslag nodig. Ontwerpers kunnen er speciale software van Pantone voor aankopen of slim de kleur converteren.

2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024

Alle kleuren van het jaar

Pantone

Cerulean
Fuchsia Rose
True Red
Aqua Sky
Tigerlily
Blue Turquoise
Sand Dollar
Chilli Pepper
Blue Iris
Mimosa
Turquoise
Honeysuckle
Tangerine Tango
Emerald
Rasiant Orchid
Marsala
Serenity
Greenery
Ultra Violet
Living Coral
Classic blue
Ultimate Gray + Illuminating
Very Peri
Viva Magenta
Peach Fuzz

Paint

B8.38.44
V0.25.25
Teal
Koper Oranje
Oker Goud
Denim Drift
Heart Wood
Spices Honey
Tranquil Dawn
Brave Ground
Bright Skies
Wild Wonder
Sweet Embrace

RGB

Blue
Betongrijs
Purper
Dark Salmon
Lauriergrijs
Space Blue
Menie

Is de kleur nieuw?

Nieuw kun je een kleur niet noemen. Alle kleuren bestaan al. Het intellectueel eigendom dat Pantone heeft op kleuren gaat niet over de kleuren zelf, maar over de namen, over het systeem. Binnen het systeem van Pantone heeft de kleur een andere schakering dan in de normale waaiers voorkomt. De kleurenwaaier is het receptenboek voor de drukker in welke verhouding de basiskleuren gemengd moeten worden. Heel soms komt er een nieuwe basiskleur bij. (Zoals nakomertje Bright Red: een prachtige dieprode tint waar wij fan van zijn sinds we werken voor Jet-Net & Technet).

Kleur van het jaar voor verf en beeldschermen

Verfmerken roepen sinds een aantal jaar ook een kleur van het jaar uit. Met iets minder bereik en bombarie dan Pantone. Vaak zijn dit gedekte tinten, duidelijk bedoeld voor grote oppervlakten in een interieur. We hebben uitgezocht of deze kleuren soms overeenkomen. Dat is bijna nooit zo.

Wat nog miste was de kleur van het jaar voor schermgebruik. Daar kun je natuurlijk geen nieuw stalenboek of potjes verf mee verkopen. Het is wel leuk om te doen en het is leuk om te zien welk pallet er ontstaat naast de andere kleuren van het jaar. Daarom hebben wij dit opgepakt in 2019. De RGB-kleur van het jaar voorspellen wij voordat de overige kleuren uitkomen.