AI kiest kleur van het jaar

De Kabelfabriek kiest jaarlijks de RGB-kleur van het jaar aan de hand van nieuwe technieken, trends of de actualiteit. Het zorgt voor bijzondere gesprekken in het najaar over de vraag hoe we de Zeitgeist kunnen vangen in 6 tekens.

Dit jaar speelt er veel tegelijk. We bevinden ons middenin een tweede Space Age, een tijd vol onbegrensde technische vernieuwingen. Dit voltrekt zich pal naast fundamentele uitdagingen die de één ongekend veel harder lijkt te raken dan de ander. Een fascinerende nieuwe technologie is het indrukwekkende niveau waarop AI image-software zich heeft ontwikkeld het afgelopen jaar. Deze ontwikkeling zal het komend jaar alleen maar harder gaan.

Kan een PC de kleur bepalen?

Wat als we AI-software inzetten om zelf de kleur te laten bepalen van 2023? In een mum van tijd hadden we de juiste software op een oude game-PC staan. Het proces van het laten maken van deze keuze illustreert goed de huidige begrenzingen van de image-software. In de omschrijving wilden we niet té sturend zijn, omdat we de software zelf een kleur wilden laten kiezen. Het was voor Stable Diffusion niet meteen duidelijk dat we één kleur zochten. Waar we op zoek waren naar een vlakje, kwamen er meerdere vlakjes boven, mannetjes met een capuchon en plaatjes met onleesbare cijfers.

We kunnen het de AI niet kwalijk nemen dat het niet gemakkelijk is om 2023 samen te vatten in een effen tint of dat de software niet doorheeft dat de kleur Rood in dit jaar vol oorlog te gevoelig ligt. Een goede omschrijving (prompt) vergt daarbij oefening. De input moet goed worden afgestemd. Misschien juist als je op zoek bent naar iets specifieks of iets eenvoudigs. Al krijg je hier meer handigheid in, het duurt alsnog even voordat een beeld gegenereerd is.

AI kiest kleur van het jaar - De Kabelfabriek
Het gegenereerde materiaal is op dit moment nog vrij te gebruiken. Ook als de stijlen van bestaande kunstenaars worden gebruikt als input (zoals Rembrandt) of die van nog levende illustratoren. In de toekomst gaan we hier misschien anders mee om.

…en RGB-kleur van het jaar is…

De schrijvende broer (open.ai) had minder moeite met onze open vraag. Met als input een bloemige zin over de geest van de tijd die eindigde met “…en de kleur van het jaar is:” gaf Open ai onmiddellijk het antwoord: Space Blue. Met erna een verrassende, enthousiaste frase hoe er uitgekeken werd naar de verwerking van Space Blue in stoffen, producten en interfaces.

Met nét wat meer richting en iets meer sturing vanuit ons was de volgende stap voor Stable Diffusion een stuk makkelijker. Wie weet ontwikkelt de software zich zo, dat we volgend jaar wel zo’n open, creatieve vraag beantwoord kunnen krijgen en kan de image-software beter “aanvoelen” waar we naar op zoek zijn. Voor nu gaan wij ervan uit dat we volgend jaar de keuze weer zullen maken aan de hand van een vertrouwde brainstorm of een goed gesprek.

Bekijk hier wat de RGB-kleur van het jaar uiteindelijk geworden is.