Naar index

SENIOR- OF LEERLINGONTWERPER

In San Francisco liep ik langs een kapper waar er verschillende prijzen werden gevoerd voor een knipbeurt. De senior kapper rekende meer dan $100,-. In dezelfde zaak kon je je ook laten knippen voor de helft door een regular kapper of voor $35,- door een leerling. Deze manier van prijzen bleek heel gebruikelijk in San Francisco legde mijn host uit en ook dat dit hier helemaal geen dure kapper was. 😮

Zouden wij dit ook zo moeten doen? Bij de Kabelfabriek zijn we extreem transparant over onze uren. Wie ze maakt en waarvoor delen we 1-op-1 met onze opdrachtgevers. Een leerling-ontwerper betekent in ons geval niet dat je een maand voor schut loopt. 😉 Bij sommige werkzaamheden kan het wel betekenen dat het langer duurt. Een senior zou een kwartier kunnen doen over een taak waar een stagiair meer dan een uur mee bezig is. Betaal je als opdrachtgever ook de uren van een stagiaire?

Als oplossing kiezen wij ervoor de uren in begeleiding wel te rekenen, maar de stage-uren zelf niet. Dat is niet alleen eerlijk naar een opdrachtgever toe, maar ook prettig voor een stagiair die het werk kan doen in iets meer tijd dan normaal. Daarbij levert meer tijd soms geweldige nieuwe input op. Creativiteit laat zich niet altijd in een tijdslot duwen. Met net wat meer ruimte voor onderzoek, schetsen en browsen ontstaan er verrassende resultaten.

mei 2018