Naar index

DUIVEN

De stadsduif is gesignaleerd in de voormalige NKF-hallen, dit bevestigt dat wat ontwikkelaars al langer beweren: er staan dingen te gebeuren.

Wie op een rustige ochtend de hallen binnenwandelt, komt al snel terecht in de uitgestrekte gang waaraan het gros van de verschillende ondernemers een bedrijfsruimte heeft. Aan de linkerkant ziet men de “binnengevel” van de fabriek, en aan de rechterkant de hoge golfplaten wand waarachter inmiddels 4 compartimenten samen de verschillende hallen E vormen. Op zo’n ochtend heerst er vaak nog een serene stilte. Het nog lage zonlicht schijnt door de stoffige ramen en naarmate men verder loopt kan het gebeuren dat de stilte plotsklaps wordt verbroken door het geklapwiek van een opvliegende duif. Op de een of andere manier staat het beeld van een duif zittend op de industriĆ«le groene spanten van een fabriekshal voor verval; het illustreert een bepaalde rust die niet in de aard ligt van het pand. In de tijd dat de fabriek van de NKF nog op volle toeren draaide bedacht een duif zich wel twee keer voordat hij naar binnen zou vliegen. Toch is het niet zo dramatisch als het op het eerste gezicht lijkt; het is namelijk een stadsduif. Volgens velen een bedelaar, een schoft of zelfs een vliegende rat, maar volgens mij een pionier.

Duiven heb je in allerlei soorten en maten. In Nederland heb je Holenduiven, Houtduiven, Stadsduiven en Tortels. Stadsduiven zijn “gedomesticeerde” Rotsduiven (Columba Livia), waar ook post- en sierduiven van afstammen. Wie met enige regelmaat in het centrum van Delft komt ziet regelmatig stadsduiven; deze zijn niet zo heel erg groot, ze hebben een sterk variĆ«rend verenkleed en lopen vrijwel allemaal mank. Deze duiven hebben de neiging op onherbergzame plaatsen te nestelen zoals hoge richels op oude gebouwen en in de kleine nisjes aan de grachten. Stadsduiven eten vooral restjes van de stadbewoners zoals brood en patat.

Omdat stadsduiven voor hun voedsel zo afhankelijk zijn van stedelingen en toeristen, komen ze slechts in stadskernen voor. In en rond onze locatie verwacht je eerder Hout- en Holenduiven. De aanwezigheid van de stadsduif bevestigt dat wat de ontwikkelaars al langer beweren: er staan dingen te gebeuren. Deze duif heeft er vertrouwen in. Horeca, evenementen? Hij ruimt de restjes wel op. Meer gebruikers, bezoekers en activiteiten? Waar mensen zijn, is voedsel. Een nieuwe werk-/woonwijk? Graag met hoge richeltjes.

mei 2012

Reageer op dit bericht