Naar index

DESIGN BRIEF

Hoe haal je het maximale uit de samenwerking met een ontwerpbureau? Hoe krijgt jouw inhoud de perfecte vorm en houd je bovendien de regie over het proces? Eén van de middelen die je in een vroeg stadium kan inzetten is de tijd te nemen voor de opdrachtomschrijving (design brief of briefing). Dat duurt even, maar het kan uiteindelijk ook tijd besparen. Is het niet de jouwe danwel de tijd van de ontwerper.

Dit klinkt misschien logisch en eenvoudig. In praktijk is het schrijven van een goede opdracht vaak de eerste post waar op wordt bezuinigd.

Wat staat er in een design brief? In een designbrief vind je naast producteisen ook richtlijnen, randvoorwaarden en informatie over de opdrachtgever en/of de branche waarvoor het ontwerp bedoeld is.

Informatie

Geef overvloedig informatie over jouw organisatie, de geschiedenis ervan en het soort klanten waar je op mikt. Zo krijgt de ontwerper een volledig beeld en raken ontwerpers ook enthousiast over jouw product of dienst.

Randvoorwaarden

Denk bij randvoorwaarden aan het budget, de tijd die beschikbaar is of bijvoorbeeld de commissie die erover moet meebeslissen en wanneer zij vergaderen.

Richtlijnen

Richtlijnen kunnen allerlei tips zijn voor het ontwerpteam. Hier kun je bijvoorbeeld jouw smaakvoorkeur in kwijt of nog beter de voorkeuren van jouw doelgroep. Geef ook aan wat je absoluut niet wilt zien.

Is een design brief er niet of is het niet duidelijk genoeg? Dan kan het gebeuren dat een ontwerp niet geoptimaliseerd wordt voor het bedoelde gebruik. Er is bijvoorbeeld geen rekening mee gehouden dat de belangrijkste toepassing het bestickeren van auto’s zal worden. Er is geen rekening gehouden met het bestaande beeldmateriaal of één van eindbeslissers zit pas in een laat stadium aan tafel vindt het allemaal maar niks.

Wil je dit voorkomen en een goed design brief maken? Heel verstandig. Het opstellen dwingt je bovendien zelf goed na te denken over wat je nu eigenlijk graag wilt zien. Je kunt hier een design-brief-formulier downloaden.

oktober 2017