Naar index
Brainstormen in je eentje

Brainstormen in je eentje

Thuiswerken. We zitten de hele dag in ons eentje op zolder of samen met onze partner aan de keukentafel. Vergaderingen zijn vervangen door zoom-calls en brainstorms worden opgeschoven naar een later moment. Maar brainstormen kan ook thuis. In je eentje. Brainstormen is geen overlegmodel of beslismoment. Het is een methode om ideeën te ontwikkelen als je iets nieuws wilt verzinnen, een oplossing zoekt voor een probleem of een concept moet bedenken.

Wil je het zelf thuis eens proberen? Doe mee. Pak grote vellen papier erbij, laat de geest waaien en verras jezelf.

Brainstormproces in 3 stappen

Leg drie grote vellen papier voor je neer of hang ze op. Eén voor elke stap: de vraag, de ideeën (divergentie fase), en de selectie (convergentiefase).

Stap 1. Een goede brainstormvraag

Een goede vraag is kort en is actief geformuleerd. Stel een hoe-vraag of een bedenk-vraag. De vraag vat de kern van het probleem samen én geeft zin de vraag te bestormen. Schrijf de vraag op het eerste grote vel en hang hem op.


Stap 2. Heel veel ideeën

Bij de tweede stap ga je opzoek naar heel veel ideeën. Bekritiseer jezelf niet en ga voor kwantiteit en variatie. Deze fase kent geen vast verloop of stappenplan. Er bestaan hiervoor veel denktechnieken en methodes. Wij noemen er alvast drie zodat meteen aan de slag kunt.

 • Braindump. Gooi in de eerste 5 minuten de ideeën die nu al in je hoofd opkomen eruit. Doe je dat niet dan blijven ze je afleiden. Noteer alles wat in je opkomt. Misschien heb je nu een paar extra velletjes papier nodig 😉

 • Persona’s. Fantaseer vijf verschillende mensen bij je aan tafel. Bijvoorbeeld jouw grappigste collega, de baas, de secretaresse, Willie wortel en oma zitten ook aan tafel. Kruip in hun huid en bekijk de vraag. Met welke oplossingen zouden zij komen? Bedenk ten minste 5 ideeën per tafelgenoot en je bent 25 ideeën rijker.

 • Dierenmanieren. Som 10 dieren op. Associeer je een beer, of een olifant. Kies er een die in zijn eentje leeft (dat schept een band) en benoem 15 eigenschappen van dat dier. Gebruik die eigenschappen als inspiratie voor nieuwe ideeën.

Do's Don'ts bij brainstormen

Stap 3. Selecteren, evalueren en concretiseren

Nu is het tijd om de parel(s) uit de zee van ideeën te vissen. Selecteer de beste ideeën. Je mag weer oordelen (YES) en je gaat in deze stap juist op zoek naar kwaliteit.

 • Combineer ideeën of maak clusters: plaats ideeën die bij elkaar kunnen horen onder een gezamenlijke paraplu. Zo kom je uit tussen de 1 á 10 ideeën.

  • Concretiseer je ideeën. Maak visualisaties, schetsen of schrijf de voor en nadelen van het idee op. Hoe verder je het uitwerkt hoe meer de waarde van het idee duidelijk wordt.

  • Evalueer je ideeën: toets ze aan jouw eigen criteria.

  Oh en toen waren we bijna de belangrijkste stap vergeten…

  Stap 4. Tijd voor Actie

  Voor je het werk opruimt en het gezin weer aan tafel schuift voor het avondeten maak je foto’s van de post-it vellen of een wrap-up in illustratievorm. Laat de resultaten geen weken liggen. Bedenk welke stappen nodig zijn en stel een actieplan op. Plan een afspraak terwijl je nog geïnspireerd bent, vraag een offerte aan of klim in de telefoon.


  Toch liever samen?

  Net zoals brainstormen in je eentje voordelen heeft, zo heeft samen brainstormen dat natuurlijk ook. Heb je behoefte aan een creatieve geest en een ander perspectief? Laat de ontwerpers van de Kabelfabriek je helpen. Via een online sessie of aan onze brainstormtafels brainen we met je mee. Samen komen we tot antwoorden op jouw brainstormvraag.


  Inspiratiebronnen:

  Brainstormen 2e editie van Koen de Vos
  Brainstormen met Resultaat van Wichert van Engelen

  Braintstormen met Willie Wortel
  Willie Wortel helpt je met zijn grootse ideeën
  augustus 2020