Naar index

Agile

Scrum en Agile-werkmethodes raken ook in zwang buiten de ICT-wereld: bijvoorbeeld bij ontwerpbureaus. In de ICT werd als eerste afgestapt van het blauwdruk-denken waarbij een projectplan tot in de puntjes werd uitgedacht voor er een stap werd gezet. Details en specificaties werden zo goed mogelijk besproken en voorspeld om van te voren een prijs vast te kunnen stellen. Een prijsaanbod moest ook het risico op tegenslagen dekken. Er was op die manier weinig ruimte voor voortschrijdend inzicht. Bedacht de opdrachtgever een verbetering in een later stadium dan werd dat meerprijs, want tja, dat valt buiten de offerte.

Bij Agile werkmethodes worden grote projecten in kleine stappen uitgevoerd. Bij Scrum worden deze stappen sprints genoemd. Samen met de opdrachtgever wordt besproken welk afgerond stuk er in een sprint wordt gerealiseerd. Een stap die te overzien is voor beide partijen. Kleinere stappen betekent dat er vaker feedback gegeven kan worden door de klant. Er is ruimte voor verandering en er wordt als het goed is minder tijd verspild in de ontwikkeling van onderdelen die achteraf niet nodig waren of niet naar smaak.

Dit klinkt goed. De opdrachtgever is onderdeel van het team geworden en dat werkt op bijna alle fronten positief. Het betekent ook dat de opdrachtgever meer invloed heeft op het proces. Het is een samenspel geworden en er ligt net iets meer verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever. Procesbewaking lag anders vooral bij de uitvoerders.

In de praktijk zien we dat er soms een touwtje te veel in de handen van de opdrachtgever ligt met onbedoeld tijdrovende gevolgen. Dit soort gevallen hebben we op een rijtje gezet. Het zijn zeven praktische tips waardoor onze ontwerpers minder uren maken en je vooral de voordelen haalt uit deze manier van werken.

strippenkaart-450

De Kabelfabriek werkte al Agile voordat het hip was. Alleen noemden we het anders. Het is een bijkomstig effect van ons betalingssysteem: de strippenkaart. Wij maken ook afspraken en doen het werk in kleine stappen. Geen sprints, maar strippen.

februari 2017